{"id":4043,"date":"2017-10-04T20:32:07","date_gmt":"2017-10-04T18:32:07","guid":{"rendered":"http:\/\/www.niemiecfotografia.pl\/?p=4043"},"modified":"2017-10-07T01:21:55","modified_gmt":"2017-10-06T23:21:55","slug":"grzybobranie","status":"publish","type":"post","link":"http:\/\/www.niemiecfotografia.pl\/grzybobranie\/","title":{"rendered":"Grzybobranie"},"content":{"rendered":"

30.09-01.10.2017, Toporzysko<\/strong><\/p>\n

 <\/p>\n

Dawno, dawno temu, w cieniu Wielkiej G\u00f3ry, w ciep\u0142y poranek gor\u0105cego dnia i upalnego lata…<\/em><\/p>\n

– Na grziby, do lasa! \u2013 zagai\u0142 z entuzjazmem s\u0105siad.<\/em><\/p>\n

– A s\u0105? \u2013 zapyta\u0142em bez przekonania.<\/em><\/p>\n

– E, ni ma. Sucho \u2013 odpowiedzia\u0142 tak raczej \u201ena powa\u017cnie\u201d.<\/em><\/p>\n

 <\/p>\n

W ostatni \u0142ikend, b\u0119d\u0105c ponownie w Wielkiej G\u00f3ry cieniu, zat\u0119skni\u0142em za grzybobraniem. Pewno przez to, \u017ce wcze\u015bniej w necie napas\u0142em zmys\u0142y tymi wszystkimi kapeluszami, rurkami, blaszkami, n\u00f3\u017ckami i inkszymi, mniej lub bardziej fungoidalnymi, inkszo\u015bciami\u2026<\/p>\n

Wi\u0119c poszed\u0142em w las z aparatem i prza\u015bn\u0105 jednoraz\u00f3wk\u0105 z Biedry, bo nie ma to jak zupa z suszonych prawdziwk\u00f3w… szczeg\u00f3lnie zimow\u0105 por\u0105.<\/p>\n

Trafi\u0142em na kilka grzybk\u00f3w a by\u0142y to mi\u0119dzy innymi:  <\/p>\n

– pier\u015bcieniak grynszpanowy (Stropharia aeruginosa)<\/em>, nale\u017c\u0105cy do rodziny pier\u015bcieniakowatych (F: Strophariaceae<\/em>), mi\u0119dzy innymi razem z halucynogennymi \u0142ysiczkami (Psilocibe<\/em> sp.), kt\u00f3rych owocniki wykorzystywane by\u0142y w szama\u0144skich praktykach kultur pierwotnych\u2026 i nie tylko. Niewykluczone, \u017ce swoj\u0105 atlasow\u0105 \u201eniejadalno\u015b\u0107\u201d pier\u015bcieniak grynszpanowy zawdzi\u0119cza obecno\u015bci alkaloid\u00f3w, np. psylocyny czy psylocybiny. W ka\u017cdym razie jego wizerunek na to wskazuje,<\/p>\n

– muchomory czerwone (Amanita muscaria<\/em>), zawieraj\u0105ce muscymol i kwas ibotenowy (dekarboksylowany w organizmie do muscymolu), halucynogenne alkaloidy odpowiedzialne za omamy hipnagogiczne i stan podobny g\u0142\u0119bokiemu \u015bwiadomemu snowi. Muchomory zawieraj\u0105 ma\u0142o muskaryny. Po ich zjedzeniu nie obserwuje si\u0119 uszkodze\u0144 narz\u0105d\u00f3w, jednak dyskomfort ze strony uk\u0142adu pokarmowego pewnie jest niema\u0142y,<\/p>\n

– borowiki szlachetne (Boletus edulis<\/em>), ca\u0142a biedronkowa tasia,<\/p>\n

– stada m\u0142odych osobnik\u00f3w pieprznika tr\u0105bkowego (Craterellus tubaeformis). To podobno bardzo smaczny grzyb jadalny, lepszy od bliskiego krewniaka, czyli tzw. kurki,<\/p>\n

– dziesi\u0105tki lak\u00f3wek ametystowych (Laccaria amethystina<\/em>) z rodziny piestr\u00f3weczkowatych (Hydnangiaceae<\/em>), czyli kolejnych bed\u0142ek o niebanalnej aparycji. Jest to gatunek biologi\u0105 zwi\u0105zany z bukami, z kt\u00f3rymi wchodzi w relacje typu mikoryzy. W atlasach i przewodnikach lak\u00f3wka figuruje jako grzyb jadalny. Po\u017cytek jednak z niej niewielki, bo nie pachnie, a kapelusze nie osi\u0105gaj\u0105 zbyt du\u017cych rozmiar\u00f3w.<\/p>\n